TIILET

JOKAINEN PERINNE ALKAA INNOVAATIOLLA

Noin 5000 vuoden ajan tiili on ollut osa kulttuuritekniikan ohjelmistoa eikä se koskaan katoa yhteiskunnasta, korkeintaan se katoaa yhteiskunnan mukana. Sitä paitsi, perinteisiä tiiliä, jonka mittasuhteet ovat 1: 2: 4, on löytynyt Induksen kulttuurista Pakistanista alkaen 2 800 eaa. Toinen erittäin tunnettu muoto on Rooman valtakunnan tiili laatta , jota käytettiin yleisesti Rooman aikakaudella.

Rooman kaatumisen myötä tiili katosi Pohjois-Euroopassa, kunnes rakennustyöhön haluavat munkit löysivät sen uudelleen 900 vuotta myöhemmin. Pian nousi esiin pohjois saksalaisen tiiligotiikan tyyli. Normaali seinä tiili oli keskeisessä asemassa kaikissa tulevilla aikakausilla, kaikkialla Euroopassa, vaikka se ei yleensä ollut suoraan näkyvissä vaan sitä käytettiin rakenteissa.Suomeen tiili tuli ensimmäistä kertaa 1100 luvulla Ruotsista.

1800-LUVUN EUROOPPA

1800-luvun Euroopan teollistumisen myötä suurimmissa kaupungeissa tarvittiin yksinkertainen, korkea suorituskykyinen rakennusmateriaali. Kovaksi poltettu tiili täytti kaikki vaatimukset. Se tarjosi laajan suojan tulipalolta, melulta ja säältä ja sitä oli saatavana suurina määrinä, sitä oli helppo työstää ja se oli mittatarkka. Erityisesti uusien polttouunien kehittäminen ja sintrausmenetelmien ansiosta tiili pystyi pysymään ajan tasalla vuosisatoja, näin rappautumaton tiilimateriaali pystyi nyt antamaan kestävän luonteensa rakennuksille. Uusien uunien avulla tuotanto moninkertaistui, hylkyaste laski merkittävästi, ja tiilitehtaat olivat kukoistava teollisuuden ala kaikkialla Euroopassa. Tiilille suoritettiin tutkimus ja kokeiluja, jolloin syntyi standardeja mitä tiilitehtaat noudattivat. Saven ”louhinta”, välivarastointi, valmistelu ja muotoilu oli mekaanista yhä enemmän ja myöhemmin automatisoitiin. Visuaaliset ominaisuudet tiilelle muokattiin yhdessä suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa.

NYKYPÄIVÄ

Sisäiset ja ulkoiset arvot tekevät tiilestä yhden monipuolisimmista rakennusmateriaaleista Nykyään tiili ei ole vain historiallinen ja perinteinen rakennusmateriaali, vaan myös erittäin tekninen ja moderni rakennus materiaali joka vakuuttaa itsensä menestyksekkäästi betoni / teräs / lasi -arkkitehtuurilla joka kätkee sisään myös paljon tunnetta. Se on loistava ja visuaalisesti tehokas yksityiskohta, joka tekee siitä kiehtovan; se kätkee sisäänsä paljon käsityötä ja tunnetta niin valmistuksessa kuin myös sen muuraamisessa rakennukseen. Se muodostaa oman identiteettinsä rakennukseen joka on verrattavissa ihmisen ihoon, mikä tekee jokaisesta tiilijulkisivusta uniikin.

Tiili on kiistatta yksi monipuolisimmista ja pitkäikäisimmistä rakennus materiaaleista joka on huoltovapaa. Se mahdollistaa hienon arkkitehtuurin ,tekee rakennuksesta kiinnostavan ja samalla kiehtovan jota on halu päästä koskemaan ja tutkimaan lähempää. Luodaan yhdessä jotain pysyvää tiilestä.