Walk with Nature

Kierrätetty puu

Kierrätetty puu tai puutavara kätkee sisäänsä historiaa jota uusi nuori sahatavara ei pysty tarjoamaan. Yleisesti sitä on käytetty rakennuksiin ja rakenteisiin 1700-luvulta 1990-luvun alkuun saakka. Puu kierrätetään ja käytetään uudelleen vastaamaan nykyään kasvavaa tarvetta kestäville ja ympäristöystävällisille projekteille.

Yleisesti puut pestään ja niistä poistetaan metalliset naulat, tapit , kiinnitys materiaalit ennen niin uudelleen käyttöä.

RAKENNUSMATERIAALINA

Talteenotettua puuta ei pidä sekoittaa kierrätettyyn puuhun, jota on sahattu ja varastoitu useita vuosia, mutta jota ei ole käytetty mihinkään rakentamiseen.

Nykypäivän kierrätetty puu on peräisin ajalta, jolloin puuta oli runsaasti sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa, ja sitä käytettiin pääasiallisena rakennusmateriaalina.

Olemme ylpeitä siitä että voimme ylläpitää käsityö perinteitä mitkä liittyvät puu rakentamiseen ja tarjota asiakkaille ajattomia tuotteita jotka eivät seuraa lyhyen aikavälin suuntauksia.

OMINAISUUDET

Puu on yksi planeettamme voimavaroista jota hyödyntämällä oikein pystymme säilyttämään ennallaan elinympäristöt tuleville sukupolville. Tämä  ajatus motivoi yritystämme tarjoamaan erilaisia puu tuotteita joita ylläpitämällä voimme tukea kestävää kehitystä.

Meille on kunnia tarjota niin uutta kun jo käytössä ollutta puuta.

ALKUPERÄ JA KÄYTTÖ

Suomen vanhimmat hirsilöydökset sijoittuvat vuosille 400−900 eaa.
Ensimmäiset asumukset Suomessa olivat ha-vuilla katettuja laavuja ja pistekotia, jotka toimivat tilapäisinä majoitustiloina.

Puu oli Suomessa vuosisatojen ajan pääasiallinen rakennusmateriaali 1900-luvun alkuun asti.

SOVELTUVUUS

Viime vuosina olemme oppineet suojelemaan maailmaa ja rakentamiseen käytettävissä olevaa puuta on vähemmän tarjolla, joten olemme pyrkineet kantamaan kortemme kekoon ja mahdollistaneet kierrätetyn puu tavaran saannin kaikkien ulottuville.

Kierrätetty puu on trendikäs ja suosittu valinta sisustamiseen ja luomaan liiketiloihin, ravintoloihin ja koteihin uutta ilmettä mikä saa monet pysähtymään ja miettimään puun tarinaa.

Yli 100 vuoden ikäinen puu soveltuu erityisen hyvin niin ravintolaan kuin kotiin, koska se on tiukka syistä ja sen kosteus eläminen on hyvin vähäistä,  mikä tekee siitä kestävän ja pitkäikäisen. Puusta voidaan valmistaa puusepän käsissä huikeita kalusteita tai sisustus elementtejä.

Teollisen vallankumouksen vallatessa sahat olivat usein monien kaupunkien ydin, tarjoten työpaikkoja ja runsaasti puuta rakentamiseen.

Suurimmaksi osaksi kodeissa, toimistoissa, baareissa ja ravintoloissa nähdyistä kierrätetyistä lattia- ja seinäpaneeleista tulee vanhoista Canadan, Yhdysvaltojen ja Ranskan tehtaista, varastoista, viinitiloilta,  myllyistä ja rautateiden tavara kuljetus vaunuista sekä Pohjois-Englannin puretuista tehtaista.Suurimmaksi osaksi myös maatalous rakennuksissa käytettiin puuta mistä sitä myös kierrätetään hyvin paljon.

Mikä puu on kierrätettyä.

Mitä tahansa puulajia voidaan hyödyntää, mutta jotkut yleisimmistä ovat Douglas-kuusi, mänty ja tammi.

Harvinainen kierrätetty puulaji on pitkälehtinen (sydän mänty,) jonka kasvaminen voi kestää jopa 300-600 vuotta, toisin kuin tavallisempi keltainen mänty, joka kestää vain 50 vuotta.

Aikaisemmin pitkälehtinen mänty tuotti valtavia puita, tarkoittaen pitkiä ja tukevia lankkuja, jotka olivat Yhdysvaltojen ja Euroopan puuteollisuuden tukipilareita satoja vuosia sitten.

Nykyään tämä laji peittää kuitenkin vain 2% alkuperäisestä istutetusta alueestaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, kun vastaava luku 1800-luvulla oli 41%. Tämä menetys on valtava ja osoittaa, miksi kierrätetyn puun käyttö on niin tärkeää.

Tammi  on suosittu valinta kierrätetylle puulle ja erityisesti lattia päällysteille sen monipuolisuuden vuoksi viimeistelyssä ja värissä. Suuri osa kierrätetyistä tammi lattia ja palkki valikoimastamme tulee tammipuista, joita käytettiin vanhoissa rakennuksissa kaikkialla Euroopassa.

Seinä paneleina usein kierrätetty puun on eri mänty lajikkeita..

Miksi käyttää kierrätettyä puuta?

KÄYTTÖ

Kauniisti rustiikkisen luonteen lisäksi kierrätetty puu soveltuu mihin tahansa moderniin tai perinteiseen, kaupalliseen tai yksityiseen rakennukseen, sen ekologinen hyöty on selvä. Massametsätalouden ympäristövaikutukset kaikkialla maailmassa ovat lisänneet tietämystämme siitä, kuinka kierrätetty puun käyttö voi suojella tulevaisuuttamme. Yhdessä tämän sosiaalisen vastuun kanssa on halu hyödyntää puun aitoutta, joka kertoo tarinan ja jolla on historia. 

Keittiönne lattia, olohuoneen tehoste seinä , katon puu palkit ovat voineet olla aikaisemmin ranskalaisen rautatieaseman seinä tai toimiston seinä, tai navetan tai varaston palkit tai vanhan viinitilan rakenne puut. Kierrätetty puu pysäyttää miettimään vanhoja aikoja kun puuta oli vielä saatavilla ja sen käsi työn leima oli merkittävä.

Kierrätetyn puun käyttö
Kierrätetty puulattia tai seinäverhoilu antaa projekille syvyyttä ja näkyvyyttä. Sen lisäksi, että se osoittaa puhtaan maun ja rakkauden kierrätettyyn puun luonteeseen ja viimeistelyyn, se osoittaa sitoutumisenne ympäristöasioihin.

Kierrätettyä puuta käytetään sekä asuin- että kaupallisiin projekteihin. Sitä voidaan käyttää sekä sisätiloihin että ulkotiloihin, kuten lattia, huonekalut tai verhoilu.

Mistä kierrätetty puu tulee?
Puuta hankimme kaikkialta maailmasta, mutta pääasiassa Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista, Canadasta ja  Länsi-Euroopasta. Meillä on laajasti tarjolla kierrätettyä tammea, mäntyä, Douglas mäntyä, ja muita puu lajeja.

Onko Kierrätetty puu FSC-sertifioitu?

Kaikki kierrätetyt puut eivät ole FSC-sertifioituja; on kuitenkin hyödyllistä viitata niihin sääntöihin, jotka koskevat kierrätettyä tai kierrätettyä puuta. Jotta kierrätetty puu voidaan luokitella FSC-sertifioiduksi jälkikäteen tuotetuksi puutavaraksi, sen on oltava jo käytetty kerran ja sen “käyttöiän loppu” on saavutettu alkuperäiseen tarkoitukseensa.

FSC-sertifioitu puu on täyttänyt tietyt standardit, jotka takaavat kestävien käytäntöjen käyttämisen sen luomisessa. FSC-sertifioitujen puutavaroiden käyttöllä rakentamisessa ansaistaan pisteitä Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Green Building Rating System -järjestelmässä.

TOIMITILAT

Pälkäneentie 1
00510 Helsinki
olli@chipsandbricks.com
Puh. +358 50 4345 782